Marcel Broekman

Muziekagogie

Gebruik de unieke kracht van muziek voor het welzijn van mensen met een beperking.
Jongeren met het verstandelijke beperking spelen samen gitaar als onderdeel van een muziekles
Muziek is een bijzondere, krachtige taal die veel met je doet. Sterker nog, het kan een hele praktische, positieve invloed op je hebben. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het beleven of beoefenen van muziek het welzijn op overtuigende wijze bevordert. Hoewel muziektherapie zich voornamelijk richt op de (kortdurende) behandeling van een psychische stoornis, is muziekagogie vaak meer gericht op mensen met een blijvende beperking; personen die vanwege hun beperking afhankelijk zijn van hun omgeving. Tijdens mijn periode als ‘muziekactiviteiten begeleider’ bij de stichting Pluryn ontdekte ik de verbindende en kalmerende kracht van muziek bij mensen met complexe problematiek.
Na mijn internationale opleiding Pre-Master Music Therapy bij Artez in Enschede ben ik als muziekagoog bij diverse organisaties en doelgroepen aan de slag gegaan, zoals Atlant (ouderen, ouderen met dementie en cliënten met Korsakov), Philadelphia en Careander (cliënten met een lichte tot matige verstandelijke beperking). Mijn tijd aan het conservatorium en mijn brede muzikale interesse hebben ervoor gezorgd dat ik mij op mijn gemak voel met verschillende instrumenten, waardoor ik als muziekagoog flexibel en breed inzetbaar ben. Bij het maken van muziek probeer ik een sfeer van veiligheid te creëren, zodat mensen zich vrij voelen om zich aan te sluiten bij het creatieve proces. Vanuit die verbinding kunnen mensen zichzelf zijn, iets delen en zich gehoord voelen.
muziekagogie; groep ouderen zingen samen als groepe

Muziekactiviteiten

Ritmegroep
Samen spelen op djembés en diverse percussie-instrumenten zodat mensen ontspanning, plezier en saamhorigheid ervaren.
Samenspel/zang
Samen bekende en vertrouwde liederen zingen en spelen, zowel individueel als in groepsverband.
Mannengroep
In de ouderenzorg waar de meerderheid vrouw is (zowel personeel als bewoners) heb ik mogen ervaren hoe muziek helpt mannen op hun eigen manier met elkaar te verbinden. 
Receptieve muziekbeleving
Samen luisteren naar liederen die voor de client van waarde zijn. 
Slaapconcerten
Bekende slaapliederen en mediatieve muziek spelen op de piano waardoor mensen ontspannen de nacht in gaan. 
Dagsluiting
Samen de dag te af sluiten met passende (bijv. geestelijke) liederen waardoor mensen kracht, hoop en rust ervaren. Deze activiteit bevordert een gevoel van ontspanning en verbondenheid.

Wat kan ik voor je betekenen?

Laten we samen ontdekken hoe muziek jou kan verbinden, inspireren of helen – neem contact op!